Aktuellt som händer på Bygdegården
Musikquiz 12/3.
Kaffe med Quiz.
Den 12 mars fylldes Bygdegården av Kristinehamns stråkorkester och musikälskande kaffedrickare. Kända och okända stycken från folkmusik till filmmusik till nationalsånger spelades med kluriga frågor till. Anders Pettersson från Gåsviken tog hem första pris i Quizen, men största vinsten var nog att få vara tillsammans och lyssna på levande musik igen.
- Karin Rundblad-Berge på Lilla Brosäte
Det blev en lyckad pimpeltävling på Bergsjön.
Solen sken och dom tävlande också, alla har vi längtat efter den här dagen. På grund av pandemin och dålig is så har det inte varit någon pimpeltävling på 2 år. Många som deltar kommer tillbaka varje år och nu fanns det också nya deltagare.
Både yngre och äldre är med. Isen som var mer än 20 cm tjock låg blank och fin och deltagarna hade 2 timmar på sej att fiska. Vid sjön grillades det korv och inomhus kunde man fika.
Några kom också för att se på tävlingen, ta en fika, träffas och prata. När tiden gått ut samlades vi inomhus i värmen och hade prisutdelning. Ganska många hade fått fisk, mörtar och abborrar, men de var inte så stora. Alla gick vi hem nöjda och glada och ser fram emot en pimpeltävling igen nästa år.
(Klicka här för mer bilder från pimpeltävlingen.)
Nya aktuelltbladet - Bergsjö bygdegård
Vi har beslutat oss för att göra ett blad där vi får med de inplanerade evenemangen för hela året.
På vår hemsida kan ni se om det blir några ändringar och om vi hittar på nya evenemang. www.bergsjobygdegard.com
Du som har en mailadress och inte har lämnat den förut kan göra det
till eva.lonnstrom@hotmail.com så skickar vi information där.
På hemsidan lägger vi in bilder från våra evenemang, där finns information om man vill hyra lokalen eller stugorna, och uppgifter om vilka som sitter med i styrelsen m.m
Kom ihåg medlemsavgiften, senast 31/3-22. Enskild 140 kr. familj 260 kr.
BG.227-2185 (viktigt att skriva namnet)
Alla är välkomna att hjälpa till för hålla vår trädgård och husen i trim.
Vi hoppas på ett bra år 2022 och att vi kan träffas som vanligt igen på bygdegården och vi ska naturligtvis fortsätta att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Styrelsen önskar er alla
en riktigt god jul och ett gott nytt ÅR
JULFEST
med Werlandsoperan
(Mer bilder från julfesten finns om du klickar här.)
Flaksommar med Göran Samuelsson
Äntligen kunde vi åter träffas på Bygdegården för att njuta av musik tillsammans. Vi var 50 (förhoppningsvis) fullvaccinerade åhörare.
Vi möttes av marschaller i den mörka oktoberkvällen och inne var stämningen hög, där dukat fikabord stod och väntade i pausen. Olle Carlstedt hälsade åhörarna, Göran Samuelsson och Bengt Bygren välkomna och musikerna äntrade scenen.
I föreställningen "Flaksommar" berättade Göran historien bakom "Musikernas Vasalopp" som Packmopedsturnén kallas. Det var en stämningsfull roadtrip som vi fick följa med på, där vi bjöds på roliga och intressanta berättelser om hur allt startade – och hur det pågår fick vi prov på.
Texterna var underfundiga och berättade om vardagens bekymmer och glädje, accompanjerad av Bengts klaviatur och Görans gitarrkomp. Det förvånar oss inte att han har tilldelats Frödingstipendiet och Svenska Vispriset.
Efter föreställningen klappades musikerna in och dom körde några uppskattade extranummer som avslutning. Vi ser fram emot sommarens Packmopedsturné som vi vi inte vill missa.
Vi tackar styrelsen för god fika och en kväll som värmde i höstmörkret.
-Anders och Lisbeth Kjellberg
(Klicka här för att se bilder från Flaksommar med Göran Samuelsson)
Underhåll av nedre Huset
Nu är vi igång med lite underhåll av nedre huset också.
Renovering av övre huset
Överhuset har under hösten 2019 fått ett stort lyft. Tegeltaket är utbytt mot plåt, likt huvudbyggnaden. Ny papp och läkt plus några reparationer vid takfoten, nya vindskivor och vindskiveplåtar, nya rännor och plåtbeklädnad av skorstenen. Reparation och byte av panel på södergaveln plus nya pelare vid entrén, målning av södra gaveln inkl entré och fönster. Detta arbete utfördes av Byggsafe AB.
Återstår rödmålning av övriga väggar och fönster utvändigt samt invändig uppfräschning av köket.
Dessa arbeten skall vi försöka utföra i egen regi under våren.
Hör gärna av dig om du vill hjälpa till!
~Olle Carlstedt
(Klicka här för att se bilder från renoveringen)
Har hänt
Favorit i repris!
Efter flera års uppehåll var det åter dags för JULGRANSSKAKNING i bygdegården sön 12/1.
Vi var många glada i alla åldrar som samlades i bygdegården.
Dansen börjar till Gunnar Lindströms medryckande dragspelstoner.
Det blir små grodorna, musikanterna från Skaraborg, och räven, ja han fick simma över Bergsjön.
Björnen sover blir allt lite spännande när björnen Jonny brummar under granen.
En raket skickas iväg. Sen tankar vi bensin i båda öronen, så sista raketen åker ända till månen.
Nu är glada julen slut. Julegranen kastas ut. Vi har starka barn som bär ut granen.
Sen smakar det bra med korv o bröd och kaffe o kaka.
Till sist knackar det på dörren och Tomten hälsar på.
Några modiga går fram och hälsar välkommen, medan andra kikar lite från hallen.
Som sig bör går alla barn hem med godispåse i handen.
Tack till alla som ordnar i bygdegården.
~Kajsa
(Klicka här för att se bilder från Julgransskakningen)
Grötfesten i Bergsjö Bygdegård 30 november 2019
Rapport från ett kök…
Laddade med skinka och senap, risgrynsgröt och kanel kavlade vi upp ärmarna och trollade fram fägnad till årets grötfest.
När mörkret smög sig på och adventsljusen tänts, samlades en trogen skara för att mysa med glögg, god gröt, musik och lotteri.
I köket lyssnade vi till musiken från Trio Kummin, som underhöll med egenkomponerad musik och underfundiga texter.
~Köksorna
(Klicka här för att se bilder från grötfesten)
Olof Andersson kåserar om året 1969
Som en del av Kristinehamn kommuns kulturkalas 2019 bjöds allmänheten in till Bergsjö bygdegård lördag 12 oktober för ett kåseri om året 1969 framfört av Olof Andersson. Nästan 30 personer dök upp och salen fylldes av intresserade åhörare. ”En del vill en minnas och en del vill en glömma” – det var med glimten i ögat som Olof inledde sin föreläsning. ”Det här var slutet på ett årtionde som var fyllt av framtidstro och man förstod att sjuttiotalet skulle bjuda på en hel del utmaningar”.
Under en dryg halvtimme fick vi lyssna på roliga, intressanta och delvis bortglömda händelser som utspelade sig under första halvan av 1969; nya ord för året som närdemokrati, aktivitetshus, mobbar, uttagningsautomat och störtskön, om filmer som Bokhandlaren som slutade bada och Åsa-nisse i raketfart, om att Lill-Babs gifte sig med Kjell Kaspersen och om att Trivsel-Sune hade modevisning på statt. Och att KMW sålde världens största propeller (8,2 meter i diameter) till Japan.
Ja, det fanns mycket som Olof kunde berätta. Sen blev det gemensamt fika med kaffe/te och äppelkaka med vaniljsås, något som blev mycket uppskattat. Efter fikat fick vi lyssna på vad som hände under senare delen av 1969 där höststormarna rasade ordentligt i september till november, efter en ovanligt varm sommar, där temperaturen i juni slog värmerekord för århundradet. Olof tog oss med till händelser både lokalt och globalt, som att Tommy Körberg kom till stan och krönte årets Fastigflicka, att Nykroppa järnverk lades ner och 200 personer tvingades gå – till det där ”lilla steget för människan som var ett gigantiskt steg för mänskligheten” och som handlade om månlandningen.
Det blev en trevlig eftermiddag med både igenkänning och nya fakta, allt i en härlig blandning, ihopsatt av en duktig kåsör, som efter framträdandet tackades av med blommor, innan vi alla gav oss hemåt i höstvädret igen.
Vid pennan: Annica Arvidsson, en av dom som såg dagens ljus just 1969.
LOPPIS
Vilken lyckträff det är när årets loppis i Bergsjö Bygdegårds regi sammanfaller med vår semester. Ett fantastiskt tillfälle att fynda prylar vi inte hade en aning om att vi behövde, och en dryg månad senare fortfarande inte förstår, och våra nära omgivning förmodligen aldrig… En vacker servis med tusen delar, fattigmanssilver, glassvanar, en gammal såg och ett ännu äldre strykjärn, en fotpall av bäst före datum, ett gammalt fint men trasigt örngott osv osv.
Från säker källa vet vi även att andra åkter dit enbart för att handla hembakat, och för att sitta ner för en pratstund med tillhörande fika. De flesta av oss besökare förstår nog inte all den tid och engagemang som ni eldsjälar ideellt lägger ner på att ordna denna loppis med tillhörande fika men vi är innerligt glada och tacksamma, samt bara aningen övermöblerade. Med hopp om nya fynd nästa sommar!
~Lotta och Maria Skogemyr
(Klicka här för att se bilder från Loppis)
Midsommar vid Bergsjön
Vi är familjen Forsberg som tagit del i gemenskapen kring Bergsjön sedan sommaren 2015, då vi övertog fastigheten ”Fridhem” vid Bergssjöns strand. Vi har hört från flera håll på bygden att vi går under benämningen “Amerikanarna”. Kanske passar den beteckningen när man bott i Nordamerika i 35 år, men vi är svenskar framförallt. Under alla dessa år utomlands har vi försökt bibehålla den svenska kulturen tillsammans med andra svensk – amerikaner i vårt närområde. Vårt mål är att överföra svenska traditioner till våra barn och barnbarn och inte minst till de amerikanerna som gift in sig i familjer med svenskt ursprung.
Vi sjunger, dansar och äter alla de maträtter som tillhör de svenska högtiderna med viss anpassning till dubbelspråkigheten och den dubbla matkulturen. Midsommar är nog den icke religiösa högtiden som våra barn och barnbarn mest ser framemot. Den har en mystik som tilltalar de unga. Det är mycket viktigt för dem att dekorera med sommarens blommor, lägga sju orters blommor under huvudkudden för att drömma om den man skall gifta sig med.
Att fira midsommar i Sverige och med er kring Bergsjön tillför en extra dimension. De långa ljusa nätterna, landskapen i full blomningsprakt är något speciellt för den som inte är uppvuxen på Sveriges breddgrader. Bygdegårdens läge vid Bergsjön omgiven av de böljande fälten bidrar till stämningen tillsammans med trubadurens visor och alla danser som framförs av folkdanslaget. Deras dräkter är så vackra och presentation av varifrån de kommer är av stort intresse för oss. Att klä och resa bygdegårdens midsommarstång tillsammans är en viktig del av gemenskapen och ger alla en chans att knyta nya kontakter och det ger en känsla av samhörighet. Danserna kring midsommarstången är lika roliga för barnen som för oss vuxna. Vi minns dem som trevlig minnen från vår uppväxt. Det är uppskattat att det finns ett sådant levenade intresse från hembygden att bevara våra viktiga traditioner. Vi ser framemot att fira midsommar vid Bergsjö bygdegård tillsammans med er under många år framöver.
(Klicka här för att se bilder från Midsommarfirandet)
Nationaldagen onsdagen den 6 juni 2019 i Bergsjö bygdegård med storband - nu en tradition.
Kan man fira nationaldagen på ett bättre sätt? Strålande sol, 30 grader varmt med svalkande vind som fick den blågula flaggan att ”flamma stolt”. Det var tredje året jag firade nationaldagen i Bergsjö bygdegård med härlig jazzmusik av ”Afternoon band”. 16-mannabandet med, inte bara män, utan kvinnor på piano, saxofon (2) trumpet och trombon, är musiker från främst Kristinehamn, men även från Karlstad och Storfors, samt sångerskan Caterina Sundin Fredlund, kallad Ina. Hon presenterade både solister och låtar och sjöng gudomligt. Dock satt hon och lyssnade andlöst med stor näsduk, när Magnus Möll på flygelhorn tillsammans med orkestern framförde vackra ”Song for my daughter”. Mycket känslosamt! Min studentkamrat från 1962, trombonisten Bo Janssons solo ”The shadow of your smile” var en fin upplevelse. Håkan Jonsson från Storfors spelade gitarr och sjöng ”Blue moon” med skön bluesstämma. Trumpetaren Torbjörn Wahlström avlöste Ina som presentatör och Magnus Möll dirigerade oss när vi sjöng nationalsången. Det är fantastiskt att den lilla bygdegårdsföreningen kan locka ett storband att spela tre år i rad. Nu en tradition! Man blir upprymd av levande musik. Det är speciellt. Det går inte att jämföra med konserter i TV eller radio.
Vi njöt inte bara av storbandsjazz utan även av förtäring i form av kalla och varma drycker (mycket gott kaffe) och hembakade bullar, kakor, sockerkaka och den populära rabarberpajen med vaniljsås. Under fikastunden hann man också prata med gamla vänner och bekanta. Varmt tack alla ni trevliga, flitiga ledamöter i styrelsen samt flera medlemmar som arrangerade ett sådant festligt nationaldagsfirande!
-Birgit ”Biddi” Svanljung
Valborg på Bergsjö bygdegård
Ganska behagligt väderleksmässigt kunde ett sextital deltagare hälsa våren välkommen till våra breddgrader även detta år. Det skedde ganska traditionsenligt med först ett välkommen från ordf Olle och sedan allsång, där naturligtvis även Värmlandsvisan ingick, under ledning av Håkan Jonsson som också underhöll med egna framföranden, både före och efter ett poetiskt väl broderat tal till våren av Öivind Åsberg som avslutade det med att recitera den kända dikten av Gustaf Fröding: E litta vise om vårn, som ju täcker in mycket av det som kan tänkes äga rum både utomhus och inomhus vid denna årstid.
Någon brasa blev det ej heller i år med tanke på brandfaran även om förbud ej utfärdats. Det blev alltså andra året på raken på det sättet och försiktigtvis avfyrades fyrverkeriet lite senare på kvällen från en flotte i viken utanför.
Inomhus fungerade caféverksamheten, liksom korvgrillningen nere vid stranden, på det berömvärda sätt som kännetecknar Bergsjö bygdegård och det var uppenbart att alla trivdes och hade mycket att tala med varann om. Glädjande nog var det inte bara pensionärer som hade samlats till denna kväll utan även ungdom och nykomlingar till trakten, som fick sin första kontakt med sin nya hembygd vid detta tillfälle.
-Bengt T.
(Klicka här för att se bilder från Varlborgsmässofirandet)
Årsmötet 2019
16/2 hölls årets årsmöte på bygdegården .
Efter en tyst minut för de medlemmar som lämnat oss under året startades årsmötet .
Karl-Hugo Hult valdes till ordförande för mötet och höll i de vanliga årsmötesförhandlingarna.
Styrelsen som valdes består nu av:
Ordförande: Olle Carlstedt
Sekreterare: Carin Hellström
Kassör: Eva Lönnström
Ledamöter: Gunilla Nilsson
Thomas Lindvall
Inga-Lill Fröding
Anders Jakobsson
Suppleanter: Jonny Lönnström
Nils Svelander
Stewart Dawson avtackades efter många år med uppdrag hos oss.
Som vanligt avslutades mötet med en trevlig pratstund i samband med fika.
Grötfesten
Det lackar mot jul och traditionen påbjuder grötfest i Bergsjö bygdegård. Festen gick av stapeln 1 december.
En del av föreningens medlemmar hade varit i farten länge och förberett kalaset. Vi kommer till en varm och skön lokal med fint dukade bord, med andra ord till en kväll för riktigt julmys.
Glöggdoften möter oss i entrén, i salen finns lotteribordet välfyllt med priser. Alla förser sig med lotter och hoppas att så småningom bli lyckliga vinnare. Efter en stunds mingel tar vi plats vid borden.
Då blir det underhållning med sång av Lars Bergström och vid pianot Christina Persson. Det bjuds på ett potpurri av melodier från olika tider och olika kompositörer bl.a. Taube och Lillebror Söderlund, flera kända stycken och några nya bekantskaper. Mycket trevligt.
Så blir det grötdags och alla förser sig. Ätandet och pratet tar vid. Därefter är det dragning på lotteriet, vinsten får man välja själv, inte helt lät… någon väljer vad katten kan vilja ha. Sympatiskt J.
Så småningom är det dags att dra sig hem efter ännu en mysig grötfest.
Stort tack till er alla som ställt upp och ordnat en så trevlig kväll.
-Christina och Göte Melin.
”Fridolf Rudin” alias Owe Clapson
Lördagen den 15 oktober när hösten visade sig i sin vackraste skrud kom ”Fridolf Rudin” till bygdegården.
Ca. 30 personer valde denna eftermiddag att låta sig roas, minnas och få skratta gott till visor , kupletter och historier om och av Munkfors ”världsberömde” son Owe Clapson.
En gemytlig eftermiddag med gott fika och i efterhand ömma skrattmuskler.
-Gunilla Nilsson
Jubileumsloppis 2018
Efter att en något hes ordförande Olle Carlstedt hälsat alla välkomna att fynda på vårt i ordningen 30:de loppis drogs repet och besökarna rusade in för att hitta något användbart, gammalt eller roligt.
Köplusten var god i det fina vädret och inbringade ca 25.000 kronor till verksamheten. Pengar som bl.a. kommer att gå till att lägga nytt tak på överhuset.
Våra säljare ansträngde sig för att få tomt på borden och Petter o Fia hade riktig show med att sälja gossedjur vid avd. leksaker. Själv sålde jag flera säckar murbruk. När dessa lastats in i köparens bil upptäckte vi att bästföre datumet gått ut för några år sedan. Mannen trodde nog att det skulle funka ändå och han hade fått säckarna billigt.
De två stora byråerna som stått i containern från förra året blev nästan sålda men kvinnan i sällskapet gick inte med på detta till den intresserade mannens besvikelse.
Trots mängden av loppisar överallt tycks Bygdegårdens ändå stå sig väl med återkommande besökare som uppskattar det vi gör. Så vi ser fram emot vårt 31:a nästa år.
-Thomas Lindvall
(klicka här för att se bilder från Loppisen)
Nationaldagen 6 Juni.
En av sommarens höjdpunkter var definitivt Bergsjö bygdegårds förhoppningsvis nya tradition! Nämligen att fira Sveriges nationaldag med Afternoon band.
Vädret var det bästa och flaggan hissad. Så vad mer kan man önska när underhållande kapellmästare Mikael Tinglövf, hans proffsiga band och härliga solisten Ina Sundin Fredlund bjöd på det bästa ett storband kan ge.
Jag är säker på att många med mig levde på den här fina musikupplevelsen resten av sommaren!
Ett stort Tack till alla goda initiativtagare i bygdeföreningen!
-Anette Eriksson
Valborg.
I år blev valborgsmässofirandet lite annorlunda. Vi hade som vanligt Håkan Jonson som spelade och sjöng för oss. Och av Ingemar Elf fick vi höra ett fint vårtal.
Vårsångerna sjöng vi tillsammans och sen blev det INGEN brasa. Vi kunde inte tända brasan för det blåste alldeles för mycket. Tror inte det har hänt förut att vi inte kunnat tända stora brasan. Men småbrasor att värma sig vid och grilla korv i, hade vi i alla fall. Och inomhus var det go stämning vid fikaborden. När klockan närmade sig 22. kunde vi avsluta kvällen med ett fint fyrverkeri. Några dagar senare kunde vi elda brasan.
Cafekvällen ” Hälsosam mat”
Många hade bänkat sig i Bergsjö bygdegård för att lyssna på dietisten Bonnie Berge. Hon belyste hur viktig kosten är för att undvika många sjukdomar. Att dra ner på salt och socker och transfetter var ett av flera budskap. Många frågor kom från publiken och Bonnie svarade på alla. En trevlig kväll som avslutades med kaffe och kaka.
-Ulla A
Pimpeltävling 2018. Strålande dag för vinterfiske!
I år deltog 36 vuxna och 12 barn i vår traditionella pimpeltävling. När Olle gett klarsignal strömmade dom påpälsade pimparna ut på Bergsjöns is. Isen var mellan 2-3
decimeter tjock. Solen gjorde allt den kunde för att jaga bort den bistra kylan och dom
tävlande var vid gott mod. Och visst nappade det för några av deltagarna. Efter 3 timmars pimplande var det invägning. Segrade i
vuxenklassen blev Ann-Christin Andersson Leeman med 720 gram och i ungdomsklassen segrade Elias Bäck med 182 gram. Karin och Lisa stod för korvgrillning och där nappade det också, många korvar slank ner för både åskådare och deltagare.
Grötfest med Stämsång
Återigen en lyckad kväll på bygdegården där ett femtiotal besökare kunde njuta av hemlagad tomtegröt , skinksmörgås, julmust o kaffe.
Kvällen till ära fanns musikgruppen Pastellerna från Karlstad på plats och de bjöd på en rad kända låtar från främst -70 talet. Gruppen som hade låtar på svensktoppen när det begav sig består av Britt-Marie Emilsson, Kerstin Andeby, Bertil Eng och Bertil Andersson. Efter ett långt uppehåll återupptog de sitt spelande 2001 och stortrivs med detta.
Det märktes att de var samspelta och extra trevligt var att få höra stämsång i många låtar. Under programmet fick publiken vara med och gissa på låttitlar och artister som hade sina hits under förra århundradet. Här utmärkte sig Jan Hellström som tycktes ha koll på allt och alla från den tidens musik.
Tänkte i efterhand att det många gånger är onödigt att åka in till stan när vi har så många fina arrangemang och duktiga artister här på vår fina bygdegård.
Kvällen avslutades med att vår ordförande Olle delade ut vinster från lotteriet.
(Klicka här för att se bilder från grötfesten)
-Thomas Lindvall
PLAYA BERGSJÖ!
Efter att vi nere vid bryggan rensat bort gamla båtar, järnrör och annat skräp kommer vi till våren iordningställa vår egen lilla playa vid bygdegården.
Vi tänker göra en liten trevlig hörna genom att fylla på med grus-stenhögen som ligger vid överhuset och plana ut med lite finare grus-sand.
Vidare tänkte vi fixa lite stolar och bord så man kan sitta där med en kopp kaffe och njuta av solen o utsikten över Bergsjöns vattenspegel.
Vi som ingår i arbetsgruppen är Jan Hellström, Johnny Lönnström och Thomas Lindvall och vi hoppas den nya platsen blir en mysig plats att vara på.
På bilden syns Johnny där tidigare två gamla båtar fanns.
-Thomas Lindvall
Nostalgiafton med Hotlanders 7/10.
Återigen en härlig musikkväll på bygdegården. Denna gång med vår egen Johnny Lönnström på trummor och hans tre samspelta vänner i Hotlanders.
Killarna har spelat tillsammans i många år och har inriktat sin musik kring band som Shadows, Spotnics och Cliff Richard plus lite annat smått o gott från fina 50-60 o 70-talet.
Vi var ett 50-tal som kommit för att lyssna på musik som de flesta växt upp till o väl kände igen. En och annan tyckte väl att musiken var lite påträngande hög men fixade det med diverse öronproppar.
Själv gillade jag instrumentallåtar bäst när jag var i tonåren och satt och väntade på en av mina favoritlåtar från den tiden, nämligen Apache med den galopperande gitarren. Nu sparade bandet den som sin avslutningslåt och man kunde drömma sig tillbaka i tiden medan killarna öste på med gitarrerna.
Givetvis fick publiken några extranummer som gjorde att 39 låtar spelades under kvällen vilket gav valuta för det generösa inträdet. ( 1.28 kr / låt ! )
Styrelsen tackar stort för att bandet ställde upp och förgyllde tillvaron för oss i höstmörkret och hoppas att de kommer tillbaka fler gånger.
(Klicka här för att se bilder från kvällen med Hotlanders.)
- Thomas Lindvall
Café kväll 13/9. Arbete Vid Dödens Kust.
Det var en kväll fylld med både spänning och sorg, när vi satt och lyssnade på Henrik Eriksson som berättade om sin tid i Grekland. Då han tillsammans med flera andra unga människor från Sjöräddningssällskapet åkte ner till Medelhavet för att delta i räddningen av flyktingar, från Syrien och andra länder där krig härjade.
Med hjälp av bilder kunde vi se hur dessa stackars människor räddades från att drunkna i havet eller skadas när dom kastades mot klipporna. Henrik berättade också hur den extremt ineffektiva Grekiska byråkrati gjorde deras arbete nästan omöjlig på grund av interna strider inom de olika avdelningarna.
Att få se hur dessa barn, kvinnor och män led för att komma ifrån krig påverkade alla som deltog i Henriks föredrag, men tyvärr var vi bara 16 stycken som kom till detta oerhört viktiga föredrag. Vi kristinehamnsbor kan känna oss stolt över Henrik och de andra från Sjöräddningssällskapet, som helt frivilligt gjorde en enorm insatts i räddningen av många människor vid dödens kust.
-Stewart.D
Loppis
Den tjugoåttonde loppmarknaden vid Bergsjö bygdegård gick av stapeln lördagen den 22 juli.
Strålande sommarväder och stor tillströmning utav hugade kunder gjorde dagen verkligt lyckad.
Det fanns en stor blandning utav ting så chansen att göra fynd och dessutom få en delikatfika till ett humant pris var stor! Detta avspeglade sig i kassan då det hela slutade med ett rejält tillskott till bygdegården.
Tack alla ni som skänkt saker, bakat bröd, arbetat med att få tillstånd en riktigt bra loppis och naturligtvis alla ni som handlade!
Väl mött nästa år igen...
(Klicka här för att se bilder från Loppis.)
-Gunilla
Midsommar 2017
År 2006 köpte vi sommarstuga vid Bergsjön. Denna plats har sedan dess blivit familjen Kjellbergs samlingsplats sommartid.Två evenemang är ”måsten” för oss, midsommarfirandet och storloppis.
Midsommarfirandet har blivit en tradition som vi ser fram emot. Färskpotatisen och sillen hinner vi äta innan vi tar båt och kajak över Bergsjön till Bygdegården. Sjön låg spegelblank och solen tittade fram, man kände verkligen att midsommar firar man med anledning av ljuset. På plats såg vi att förberedelserna var i full gång. Blomsterarrangemangen till stången fixades, dukning för caféverksamheten arrangerades, filtar las ut på gröngräset, folk gick runt och småpratade. Stämningen var gemytlig.
Så var det dags att resa midsommarstången och festligheterna kunde ta vid. Med Håkan Jonsson på gitarr och sång och Eva Lönnström som ledde dansen så var det i år ovanligt många som anslöt sig. Räven raskade över Bergsjön som han alltid gör, björnen sov som vanligt och sommarraketerna avslutade det hela.
Efter fika med hembakat bröd tågade Folkdanslaget upp för en mycket uppskattad dansuppvisning. Vår lilla dotterdotter från Norge uppskattade att det blev mer dans. Kanske följde hon inte riktigt alla turer som folkdanslaget gjorde…
Nu var det dags att gå ner till den fina bryggan för att åka hemåt. Sjön låg lika blank nu och barnen planerade bad när vi kom fram. Enligt gammal folktro ska man inte bada på midsommarafton, för då visar sig näcken. Ovetande om detta och trotsande kylan blev det också bad.
Vill som avslutning rikta ett TACK till Bygdegårdsföreningen, för att ni står bakom arrangemanget som vi ser fram emot att återvända till även nästa år.
(Klicka här för att se bilder från midsommarfirandet.)
-Lisbeth Kjellberg
Nationaldagen 6 juni.
Firades på bergsjöbygdegård som sej bör.
Detta år med Storband av bästa sort. Afernoonband. Med vår egen Thomas Lindvall i bandet.
Den stora publiken njöt av det vackra vädret och den svängiga musiken.
I pausen blev det kaffe med dopp för den som så önskade.
-Tack för ordet Lisa C.
Valborgsmässofirandet.
Mycket folk kom och firade Valborg på bygdegården.
Det var en ganska kall och blåsig kväll, så vi var inte säkra på om vi skulle kunna tända brasan. Men när vi sjungit vårsångerna och Kajsa Kvarned hållit vårtalet så hade vinden lugnat sej och brasan tändes.
Vi hade grillar igång så många passade på att grilla korv och se den stora brasan brinna grant.
Inne på serveringen fanns det gott fika och många goa vänner. Vi fick lyssna till musik och sång med Håkan Jonsson. Då klockan blivit 22.00 var det dags för vårt fyrverkeri vilket blev ett väldigt fint avslut på kvällen.
Pimpeltävling.
Isen låg tjock på Bergsjön när det var dags för vår årliga pimpeltävling. Startsignalen ljöd kl 11 och de tävlande gav sej ut och borrade sina hål , och började fisket. Det var ett 30 tal tävlande från 3 år och uppåt. Många åskådare gick runt och kollade på de tävlande och alla olika fiskestilar.
Det nappade bra för några och inte alls för en del. Men det såg ut som alla trivdes och hade en bra dag på sjön. Grillad korv fanns att köpa nere vid sjön. Kaffe med fikabröd fanns att köpa inne på bygdegården. Efter att avslutningssignalen ljöd kl.13 så vägdes fångsten in och vi fick fram segrarna . Vann i vuxenklassen gjorde MIKAEL GERLSTRÖM och i barnklassen WILLJAM FORSELL. Vårt bord med priser var fullt så förstapristagarna fick börja välja priser och sen fanns det så att alla deltagare fick med ett pris hem.
Bygdegårdens 30:e årsmöte.
I februari hade Bergsjö Bygdegårdsförening sitt 30:e årsmöte.
Vi startade årsmötet med en tyst minut för de medlemmar som avlidit under året.
Sen vidtog de vanliga årsmöteshandlingarna med Karl-Hugo Hult som
valdes till mötets ordförande.
Styrelsen består nu av:
Ordförande:
Olle Carlstedt
Sekreterare:
Carin Hellström
Kassör:
Eva Lönnström
Ledamöter:
Thomas Lindvall
Inga-Lill Fröding
Stewart Dawson
Jonny Lönnström
Suppleant:
Gunilla Nilsson
Agneta Carlstedt och Barbro Johansson avtackades för många år med uppdrag och arbete i styrelsen.
När mötet avslutats blev det smörgåstårta, dricka, kaffe och kaka, för att fira våra 30 år .
Det pratades livligt runt fikaborden om dåtid, nutid och framtid.
En hel del medlemmar har varit med i alla år och vi är glada för alla nya medlemmar .
Cafekväll.
Onsd.22/3-17 inbjöds Nils Dåverhög för att berätta och visa bilder från sin resa till norska Svalbard.Tillsammans med sin hustru och 20 tal övriga gjordes en 5-dagars resa varav 2 resdagar till den största ön Spetsbergen och residensstaden Longyearbyen.
Totalt bor ca: 2800 invånare,huvuddelen på Spetsbergen. Sysselman kallas den som har en "guvernörs" befattning och lyder direkt under Norges Storting.
Svalbard är känt för stora förekomster av kol och idag finns ett par gruvor fortfarande i drift, varav en drivs av ryssar som bor permanent på ön.De är ca 500 st. och lever i en by för sig själva.
Den viktigaste näringen är turismen som kommer för att se midnattssolen och uppleva vilda isbjörnar. Att befolkningen har respekt för dessa djur visar, att när de lämnar staden måste de vara beväpnade med gevär.
Ögruppen ligger i Norra ishavet ,halvvägs mellan Norge och Nordpolen och tar nästan en hel dag att resa till.
Kvällen fortsatte med en frågestund och avslutades med kaffe o dopp.Ordförande tackade Nils och de ca, 25 talet åhörare för en trevlig kväll.
- Mats L
MUSIKQUIZ på Bygdegården.
Trotts grådisigt väder kom drygt 25 personer till kafékvällen med musikquiz (nytt namn på musikfrågesport)
Blåsarkvartetten "Gott o Blandat" spelade musik i olika stilar och från olika tidsepoker i en trevlig och god blandning med Bellman, Taube, Gershwin m.fl. Kvällen inleddes med marschen Activity, som en hyllning till Bergsjös aktiva bygdegårdsförening. Varje musikstycke åtföljdes av frågor i olika svårighetsgrad. Utslagsfrågor fick tas till för att kora segrarna, som erhöll fina hantverkspriser.
Kvällens spelemän var Bruno Lejonborg klarinett/saxofon, Gunnar Lindström flygelhorn, Christer Svensson trombon, Thomas Lindvall bastrombon. Thomas ,som själv bor nära bygdegården , var den som höll i trådarna denna gemytliga och förhoppningsvis både underhållande och lite lärorika kafékväll.
- Gunnar Lindström
Grötfest 2 december 2016 Bilder finnes under bilder "Höstens träffar"
Att komma till Bergsjö Bygdegård är något speciellt, alla gäster och medlemmar har något gemensamt. Idag är det försmak av julen med gröt och tillbehör och det bästa av allt är att vi får lyssna till Jolly Bobs, David Sjöö och Karl Rudling från Karlstad som på sitt trevliga och underhållande sätt framför trevliga låtar och att vi får sjunga med i allsång och inte minst det kryss som medföljer med kluriga frågor så vi får tänka till och så är det ju FINA PRISER!
David och Karl firar i år 10- årsjubileum. De träffades när de var studenter och sedan dess har det varit full fart. På bygdegården har de gästat oss tre gånger. Vi hoppas väl på ett nytt återseende. Kvällen avslutades med lottdragning med många priser, kaffe och kaka och så kom tomten Nils från ”Skogen” och delade ut alla fina priser på krysset och tänk jag vann ” ett litet rött paket med vita snören” för 1,75.
Alla var nöjda och vår ordf. Olle Carlstedt tackade Jolly Bobs samt tomtarna i köket och oss andra för en fin kväll och önskade oss en God Jul och Gott Nytt år.
- Elsie Welin
Höst o julmarknad
Årets höst och julmarknad på bygdegården var som vanligt en mycket trevlig tillställning.
Uppslutningen av folk från bygden är stor och alla tillresande ger nästan lite känslan av en hemvändardag tycker vi.
Just kombinationen av höst och jul är också väldigt trevlig, och man kan göra lite extra fint på bordet med både höst och jultema.
Det har även blivit premiärmarknaden för våra populära pepparkaksdrömmar och mandelfyllda saffranssnäckor inför julsäsongen.
Att det var lite sämre väder i år än i fjol märktes inte alls, folket strömmade till, många provsmakade, pratade om ditten och datten och köpte godsaker till eftermiddagsfikat.
Det är få förunnat att ha en så här fin och livaktig bygdegårdsförening så nära in på knuten, och denna marknad är en absolut favorit av alla vi besöker. Vi hoppas att denna fina tradition fortsätter i många år till.
Glada hösthälsningar från Lena och Göran på Hyttsjöns Hantverksbageri.
Grillkväll i Bygdegården 2 sept.
Vilken tur jag hade, som fick en vän för livet för 46 år sedan i Filipstad !
När jag besökte Inger och Thomas ville de bjuda med mej på After Work i Bergsjö vackra och välbevarade Bygdegård. Jag skulle få träffa deras släkt och goda vänner.
Det regnade och var lite småruggigt på ditvägen , men när vi kom fram var det hjärtligt ,varmt och välkomnande . Värmen steg vartefter vi njöt av den goda maten, dryckerna och som avslutning kaffe och god kaka . Gamla minnen , historier och glada skratt avlöste varandra. Och som" grädde på moset" fick jag överta 15 liter nyplockade lingon .
Stort och hjärtligt Tack för en fantastisk kväll
Bodil Falk Smålänning som bott i Värmland men numera bor i Roslagen.
Storloppis 23 juli 2016
Loppisdagen i Bergsjö bygdegård var en helt ny upplevelse för oss båda. Vi hade hört på olika vägar att det skulle vara något alldeles speciellt, så vi ställde kosan dit denna varma soliga julidag.
Vi kom tidigt, tyckte vi, men fullt med folk och bilar hade redan anlänt. Vi tog oss upp till bygdegården efter parkeringen, som sköttes alldeles utmärkt. Väl framme fick vi ställa oss vid "startrepet", som hölls i av ordföranden. Efter hans välkomsttal släpptes repet och alla rusade in, gammal som ung. Vi hade spanat in en cykel, som vi snabbt tog tag i. Pris bestämdes och cykeln blev vår. Sedan blev det allmänt "sök" bland tusen och åter tusen saker, ett tårtbestick blev också vårt.
Sedan blev det kaffe med gott dopp och det hela var slut för vår del. En mycket trevlig och rolig dag med många bekanta som det blev en pratstund med. Dock hade cykelns bakhjul skevat till sig, men det fick vi stå ut med.
Vi återkommer gärna nästa och nästa år....
Hälsningar Ruth Andersson och Per Lennström, Kristinehamn
Midsommar
Sedan ett antal år har vi firat midsommar vid Bergsjö Bygdegård och det har blivit en tradition vi ser fram emot. Vi brukar inte vara något vidare på att bidra med blomster, men när det är dags att resa den klädda stången så upplever jag att mitt jobb börjar. De närvarande som vågar ta i lite gör en gemensam kraftsamling och när den är på plats är det midsommar på riktigt. Med midsommarstången på plats stämmer gitarren upp och sången och dansen tar vid. En tur till marknaden ut i Nora, en runda i karusellen och när barnen sedan faller handlöst i Prästens lilla kråka är det lätt att vara en lycklig förälder. I sångerna simmar räven över Bergsjön och björnen sover en liten stund innan en rejäl midsommarraket eller två avslutar dansen kring stången. En knapp fika i gröngräset senare blir det musik och dans av folkdanslaget. Innan vi åker hemåt till midsommarmaten, brukar vi ta en liten tur ner till bryggan för att doppa fötterna i Bergsjön. Lite kallt för bad har det allt varit, men då vet vi att sommaren är kommen på riktigt.
- Ulf Engström